Velenje, 25.03.2020

CPAP aparati so namenjeni zdravljenje motenj dihanja v spanju

CPAP se uporablja za zdravljenja sindroma obstruktivne apneje v spanju (OSA). Aparat preko maske ustvarja in usmerja tok zraka v dihalnih poteh in tako v njih ohranja konstantni tlak, s tem pa preprečuje mišicam mehkega neba in žrela posedanje in zapiranje dihalne poti. Aparat z avtomatskim zmanjšanjem tlaka ob izdihu omogoča uporabniku prijazno uporabo.

Ali lahko CPAC pomaga bolnikom s Covod-19?

Prednosti uporabe strojev CPAP:

 • število obstoječih CPAPov močno presega število respiratorjev,
 • so enostavnejši in cenejši za nakup,
 • zmogljivosti izdelave teh aparatov je mogoče hitreje povečati,
 • CPAPi, zlasti tisti z maskami za celoten obraz, lahko zagotovijo znatno povečanje količine zraka (in s tem kisika), ki ga lahko porabi uporabnik.
 • tisti, ki so najbolj izpostavljeni težavam z dihali zaradi koronavirusa, so starejši in imajo še druge pridružene zdravstvene težave
 • so enostavni za uporabo
 • obstoječe uporabnike CPAP v Sloveniji bi lahko prosili, da aparate, če jih ne uporabljajo odpeljejo v bolnišnico, kjer bi jih lahko uporabljali pri bolnikih.

23. marec 2020 – je ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) sprejela pomembne ukrepe za povečanje števila naprav, ki bolnikom pomagajo pri odpravljanju težav z dihanjem. Ob napovedanem pomanjkanju respiratorjev, je FDA odobril uporabo CPAP in podobnih pripomočkov za pomoč pri dihanju bolnikom s COVID-19.

FDA dokument se nahaja na opovezavi KLIKNI.

Tudi pri nas bi lahko postopali na tak način. Zato ustanavljam:

Iniciativo za uporabo CPAP aparatov za pomoč pri dihanju bolnikom s Covid-19

Z mojo iniciativo sem se želel priključiti iniciativa SLOVENSKI RESPIRATOR.
Od njih sem dobil odgovor, da je to moja iniciativa, ki ni povezana z njihovo iniciativo. Zato grem pa svojo pot.

Cilji iniciative je uparaba CPAP aparatov za:
 • uporabo modificiranih CPAP aparatov kot nadomestek respiratorja pri lažjih bolnikih
Za sodelovanje k projektu vabim različne strokovnjake
Program dela iniciative:
 • analiza obstoječega stanja – kaj se dogaja na področju uporabe CPAP aparatov za pomoč pacientom s Covid-19 dogaja v svetu,
 • kontaktiranje z skupinami, ki že ustvarjajo modifikacije za CPAP v svetu,
 • izdelava prototipa,
 • serijska izdelava,
 • izdelava navodil za uporabo CPAP aparatov za obstoječe uporabnike,
 • dovoljenje Ministrstva za zdravje ali ustrezne institucije, da je dovoljena uporaba CPAP aparatov pri bolnikih s Covid-19.
Razlog za kaj sem se odločil za to iniciativo

Pri 67 letih, s koronarno in sladkorno boleznijo, apnejami med spanjem spadam v najbolj ogroženo vrsto. Zaradi apnej že 14 let let uporabljam CPAP za pomoč pri dihanju in poznam njegove prednosti.

Rado Šalamon

Napotki uporabnikom CPAP-ov

Poleg standardnih smernic za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19, ki jih do zdaj vsi že dobro poznamo, bi morali ljudje z apnejami v spanju upoštevat še nekaj dodatnih varnostnih ukrepov.

Zagotovite si dovolj spanja
Raziskave nam govorijo, da je spanec pomemben za ohranjanje močnega imunskega sistema in boj proti boleznim. Zadosti spanja pomaga telesu, da si opomore od bolezni. Pomembno je, da ne grete le zgodaj v posteljo, temveč tudi, da si zagotovite kvaliteten počitek .

Redno uporabljajte CPAP
Ker spalna apneja motijo spanec, je učinkovito zdravljenje simptomov s terapijo CPAP zdaj bolj kritično kot kdaj koli prej. Zdravljenje spalne apneje vam bo pomagalo ostati zdrav in zmanjšalo verjetnost za nastanek hudih težav. Torej, ni razloga, da bi prenehali uporabljati stroj CPAP. V resnici raziskava medicinske raziskave kažejo, da uporaba CPAP in BiPAP naprave lahko pomaga nekaterim bolnikom, ki jih ki zbolijo za kronavirusom.

Vzdržujte dobro higieno
Uporabniki CPAP naj se izogibajo dotiku obraza, da preprečijo vdor patogenov v telo skozi nos, usta ali oči. Pravilno umivanje rok in razkuževanje pogosto dotaknjenih površin v hiši sta ključnega pomena. Prav tako je potrebno upoštevati vse smernice za izogibanje ožnosti okužb, ki jih nam objavljajo mediji vsakodnevno.
Ne pozabite si temeljito umiti roke, preden se dotaknete CPAPa, maske ali cevi.

CPAP aparat namestite daleč stran od drugih
Ko uporabljate CPAP poskrbite, da bo aparat nameščen daleč od mesta, kjer lahko drugi kašljajo, kihajo ali dihajo.

Redno čistite CPAP aparat
Da zmanjšamo možnost okužbe, je potrebno CPAP čistiti dobro in pogosto, celo dnevno. Sem spada cev, maske in vodna komora za vlaženje. Preden si nadete masko in uporabite stroj CPAP, si obvezno umijte obraz in roke.

Pranje in zamenjava zračnega filtra filtra
Preverite navodila za CPAP in operite zračni filter običajno na dva tedna in po šestih mesecih zamenjajte z novim.

Bodite pozorni na simptome
Ker imajo uporabniki CPAP večje tveganje za nastanek zapletov COVID-19, morate natančno spremljati svoje simptome . Če opazite vročino, suh kašelj ali imate težave z dihanjem, naj pokličejo osebnega zdravnika.

Novice iz sveta

Izraelska vojska že preizkuša respirator, izdelan s pomočjo BiPAP aparata.

Tudi pri nas bi lahko z lastnim znanjem izdelali podobno napravo.

Na kakšen način lahko z enim respiratorjem pomagamo štirim pacientom naenkrat.

Za ogled videoposnetka klikni na povezavo TUKAJ.

Končno so se prebudile vlade, proizvajalci in zdravniki glede uporabe CPAP aparatov v boju s Covid-19.

Ameriška agencija FDA je sporočila, da bo proizvajalcem omogočila, da naredijo potrebne spremembe na aparatih, da bodo bolj prilagojeni boju z epidemijo.

Takoj se je odzvalo podjetje ResMED, vodilni proizvajalec in že delajo na tem.

Tudi zdravniki so začeli razpravljati o tem. Ta tvit prihaja od vodje E.R. v bolnišnici Papa Giovannija XXIII, ki je videl več kot tisoč bolnikov s COVID-19:

Shema izhaja iz poročila, ki ga je napisal docent za pulmologijo Josh Farkas.
V tvitih lahko vidimo razpravo o ključnem vprašanju: Nenehni pozitivni tlak v dihalnih poteh (PAP) in dvostranski PAP. Trdijo, da je enostavnejši CPAP dejansko boljši od dvostopenjskega PAP. Gospod Farkas pravi:
Atelektaza, ki vodi do hipoksemije, je glavni problem teh bolnikov.
CPAP bi lahko imel tukaj velike prednosti:
CPAP lahko zagotovi največjo količino povprečnega tlaka v dihalnih poteh in s tem najučinkovitejše delovanje.
CPAP ne poveča plimovalnih količin, zato bi to lahko olajšalo bolj varno pljučno prezračevanje.
Opomba: “CPAP”, o katerem govorijo zdravniki, je še vedno ustvarjen iz bolnišničnih ventilatorjev. Ti stroji so trenutno še na voljo in omogočajo sprotno spremljanje, nadzor, alarme in tako naprej.
Po drugi strani zdravniki niso prepričani ali bi bilo bolje namesto takojšnje intubacije pacienta ki pride na intenzivni oddelek, poskusiti manj invazivno zdravljenje. Kot piše v dokumentu z dne 5. marca, je „uporaba neinvazivne prezračevanja za paciente v oddelku za odkrivanje bolezni kontroverzna“.
Vprašanje kot “ali se lahko CPAP spremenijo v respirator” – tej temi je več podvprašanj:
– Kakšna nastavitev tlaka je najboljša v vsaki fazi bolezni?
– Kakšni aparati lahko glede na tip proizvedejo ustrezen tlak?
– Ali je mogoče najti kakšno hitro rešitev za modificiranje aparatov?
Tudi če je mogoče rešiti vse zgornje odgovore, ali je sploh koristno, če večina bolnikov napreduje do potrebnih najstrožjih možnih posegov?

Rešitve ki jih lahko izdelamo v okviru iniciative

V izvajanju imam že nekaj rešitev, ki jih bom realiziral:

Apollo 13 for COVID
Enostavna komora z negativnim tlakom

Komoro z negativnim tlakom si lahko izdela vsak sam. Najenostavnejša izvedba je plastična škatla, pritrjena na sesalnik. Ta rešitev ni idealna, ker je preveč hrupna. Enostavneje jo je izdelati s pomočjo močnejšega računalniškega ventilatorja.

Pacient ima glavo v notranjosti škatle, ki odzračuje izdihani zrak v škatlo, nato pa zrak izsesa skozi cev ki je nameščena skozi okno, ali odprtino za zunanji steni. Za povezavo do navodil, klikni TUKAJ.

Modificirana maska za snorklanje

Doktor Favero je dal idejo, kako odpraviti morebitno pomanjkanje bolniških C-PAP mask za pred intenzivno terapijo, ki se pojavlja kot konkreten problem, povezan s širjenjem Covid-19.

Cenena PAPR-SI1 naprava

V primeru, da bolničnicam zmanjka respiratorjev, odobrenih s strani FDA. Gre za razvijajoč se projekt, vendar se je v svoji trenutni obliki najbolj uskladil z definicijo neinvazivnega tlačnega ventilatorja BiPAP.
Ta isti projekt je mogoče uporabiti tudi za idelavo nizkocenovnega čistilca dihalnega zraka (PAPR) z filtrom in masko. PAPR je unčikovita osebne zaščitne opreme (OZO), ki bi lahko pomagali osebju v prvih bojnih črtah. Morda bomo lahko rešili veliko več življenj, če boste za enega pacienta zgradili PAPR, ki ščiti negovalca kot povprečen respirator.

Slovenski prototip je že narejen manjka mu samo regulacija in baterija. Za pogled prototipa klikni TUKAJ.

Vabim vse, ki imajo znanje za delo CPAP aparati, arduino izdelki, izdelavo aplikacij za pametne naprave, 3D printanjem, da me kontaktirajo. Del teh znanj sicer obvladam tudi sam, vendar nas priganja čas, in s skupnimi močmi bomo hitrejši in bolj ustvarjalni.

Hitro izdelani respiratorni sistem – Rapidly Manufactured Ventilator System – tip RMVS-SI1

Tako kot v Sloveniji z tudi drugod izdelujejo prototipe naprav za pomoč pri dihanju s pomočjo opreme, ki je na razpolago..

Tako kot v vojni v je tudi pri boju s Crovid-19 je bolj pomembna dobavljivost kot izgled. To je eden od aparatov, ki ga vladi Združenega kraljestvu predlagajo za dodatno pomoč pri dihanju:

Slovenski prototip RMVS SI 1 je že v izdelavi.

CPAP vrečke s pozitvnim tlakom, za zaščito medicinskega osebja

Za povezavo do jidea klikni TUKAJ.
Če skrbite za paciente COVID-19 z omejenimi sredstvi, je tukaj preprost način z vrečke CPAP, da se v prostoru z aerosoliziranimi delci ne okužite.

Beseda avtorja te spletne strani

Pri delu in razvoju in prenosu rešitev iz sveta k nam se držim naslednjh usmeritev:

 • Nasvetov naših strokovnjakov.
 • Preprostih navodil za inženirje ki načrtujejo in izdelujejo mehanske respiratorje za pandemijo COVID-19.
 • Specifikacij za hitro izdelana respiratorjev – izdajatelj RMVS.
 • Specifikacij za hitro izdelana respiratorjev – izdajatelj – vlada VB.
 • U.S. ICU Dostopnost virov za Covid-19 – izdala SCCM.
 • Koronavirus tehnični priročnik – forumi.
 • OSCMS – raspiratorji.
 • Aktivno sodelovanje v delovnih skupinah, ki iščejo rešitve.
 • Opomb iz klepeta s pulmologom.

In še druga literatura ki jo prežvekujem, pa ni časa, da bi vse naštel.
Moje delo temelji na osnovi znanstveno, raziskovalnega pristopa, saj sem veliko let delal v Gorenju, kot vodja znanstveno raziskovalnih projektov, ki smo jih izvajali skupaj z Institutom Jožef Štefan in Fakulteto za elektrotehniko. Imam objavljenih nekaj del, ki so povezana s temi projekti.

Opomba:
Vsi izdelki opisani na tej spletni strani se uporabljajo takrat, ko zmanjka profesionalne opreme. Za nesreče in za druge dogodke pri njegovi uporabi ne odgovarjamo.